top of page
  • Writer's pictureMaris Altma

Soojakott ja villariided- milline, mida ja kui palju

Updated: Aug 7, 2019


Külmad ilmad ei ole enam kaugel ning soojakottide hooaeg on juba alanud. Paljud vanemad küsivad, milline soojakott osta? Mis on parim valik, kas suled või lambavill? Kas fliissisuga soojakott on hea või halb?


Siin konkreetselt ühtset vastust ei ole, kuna eelistused on erinevad. On inimesi, kelle laps mitte kunagi fliissisuga soojakotis ei higistanud, teisel jälle laps oli pidevalt läbimärg. Kui ma räägin isiklikust seisukohast, siis mina eelistan võimalikult loomulikke materjale. Siinkohal minu nõuanded villariiete osas toimivad kõige paremini koos soojakotiga, mille seesmine materjal- ehk see, mis puutub vastu lapse keha on naturaalne.


Kas lambavill või suletäidis? Lambavilla kotte on maad ja ilmad täis. Kahjuks paljud, kui mitte enamus lambavilla soojakotte on täiesti mõttetud. Kõige parem toime on siis, kui lambavill on naha küljes. Neid firmasid, kes müüvad selliselt soojakotte on ühe käe peal üles loetavad (Näiteks Voksi, Keiser, Altabebe ja Fellhof). Muidu lambavilla soojakott on mõnusalt sooja hoidev ning kui kotil on funktsioon eemaldada pealmine materjal, saab alumist kasutada aastaringselt istmekattena. Ise olen väga suur lambavilla istmepehmenduse fänn, kahjuks lambavilla soojakotini veel jõudnud ei ole, mis oleks korralik ja kvaliteetne. Kui mul poiss väike oli, siis sai 20€ ostetud mingi kohutav asi, mis minu arust lambavillast oli kaugel.


Suletäidisega soojakotte on turul palju. Kõige populaarsemad neist on Voksi, Nordlys ja Easygrow. Ka Elodie Detailsil, Stokkel ja Bugabool on üks mudel, mis on suletäidisega.


Tihtipeale otsitakse pikendatavat kotti. Kuid reaalsus on selline, et kui laps jõuab 100cm pikaks, siis ta on juba sellest kotist välja kasvanud ehk vanemad jalutavad nendega pikki maid või laps käib lasteaias ja kärugi pole vaja. On haruldasi lapsi, nagu minu oma kelle saab toariietes 3aastaselt panna kärusse, ilma, et ta sooviks välja sealt ja jalutada ringi. Kõik oleneb elustiilist.


Tuleb endale esmalt selgeks teha, mis on sinu elustiil, kas sa käid niisama lapsega jalutamas, ilma teda kotist välja võtmata, kas jalutuskäigu ajal on kombineeritud uni ja jalutamine lapsel? Et kui sa ikka lased lapsel õues ringi joosta, siis pigem mõelda lambavilla istmepehmendusele, kus tal oleks mugav ja soe istuda. Kui lapsel tekib unekas, siis panna näiteks talle tekk peale.


Aga nüüd nende emadeni, kes soovivad soojakotti selleks, et laps sinna sisse panna toariietes. Minu poisil on näiteks nii, et jope on mul alati igaks juhuks kaasas, et kui soovib välja kärust, siis läheb jope selga. Ma ostsin poisile mega õhukese sulejope talveks, millel on kaasas väike kotike, mis mahub ühte kätte ära. Norras on selline jope nii laste kui ka täiskasvanute seas väga populaarne, eriti reisimisel säästab tohutult ruumi.


Ma ise oman kahte soojakotti Easygrow Lite+ (sügis/kevad) ja Voksi City (talveks). Voksilt ja Nordlysilt saab ka hästi mõnusaid kevad-sügis soojakotte. Beebikorvis olevat last on kergem riietada, kuna ta on seal pesas kaitstud ja tuletan meelde, et beebikorvis on alati 10 kraadi soojem, kui õues, kus meie puutume kokku otseselt ilmaga, samas kui beebikorvis on nad pooleldi kaitstud. Seega Kusagil 15 kraadist võib juba beebi sinna õhukeses meriinobodys ja pükstes panna. Kui leiate, et müts on vajalik, siis õhukene villamütsi (vaata pilti all). Kusagil alla 10 kraadi võiks beebile panna ehk veidi paksemast materjalist villa jumpsuit, selle alla näiteks villa maikabody. Sama võib ka istmes istuv laps kanda.


Kui õues on jahe tuul, selline lõikav, siis jumpsuiti alla lisada pika varrukaga body ja paksud villased sokid (istumisosas olevale lapsele).



Kusagil 5-7 plusskraadi juures, olenevalt kuidas ilm on. Päikesepaisteline, siis ikka soe, kuid kui tavaline sügistorm, siis vahetaks sügiskoti talve oma vastu välja ja paneks ta kotti nii nagu eelneval pildil. Vanem laps kes tahab vahepeal ringi kõndida, siis jope kaasa võtta ja see talle peale panna. Paljud vanemad kardavad, et kui koti luku avavad, siis koheselt laps jääb haigeks. Et nii ikka need asjad ei käi.


Kui nüüd temperatuur langeb nulli ja alla selle, siis tuleks hakata kihtidega mängima ning istumisosas võiks panna juba talvemütsi pähe. Ma ei soovitaks ennem talvemütsi pähe panna, isegi alles siis kui on -5c. Beebikorvis ma ei panekski üldse talvemütsi vai korralik villa k/s müts. Tuletan meelde, et korvis on laps rohkem kaitstud kui istumisosas, selletõttu ka pole vaja talle nii sooje riideid, kui istumisosas olevale lapsele.


Istumisosas on tähtis see, et rindkere oleks soojas ja jalad, ehk pigem paksud sokid jalga ja maikabody pluusi alla, et rindkere oleks soojas, kui see soe, siis ka keha soe.


Siin olen välja toonud kaks erinevat moodust kuidas riietada, kas komplekt (pigem vanemale lapsele) ja onesie/jumpsuit. Jutt käib siin siis täitsa -5c ja edasi (kohati, kui null tundub läbilõikavalt jahe, siis ka nii- just istumisosas olevale lapsele). Istumisosas olevale lapsele võiks seal -5c juba panna ka talvemüts pähe. All on toodud kaks varianti.


Istumisosasse riietamisega nii, et võib panna jumpsuiti alla komplekti või siis sukkpüksid ja pluusi. Komplekti alla soovitan pigem sukkpükse, kui tavalisi pükse, kuna see on lapsele ebamugav.


Beebile siis võiks selline villa jumpsuit ja alla maikabody näiteks ning villased sokid. Kui on kusagil -7-10, siis beebile korvis panna jumpsuiti alla pika varrukatega body ja püksid.




Kui temperatuur on seal -10c ja edasi, soovitaks istumisosas olevale lapsele villafliisi onesiet. Sellega on näiteks poiss mul õues ka sügisel hullanud ringi. Selle villafliisiga tuleb olla väga ettevaatlik, kuna kui liigud kusagile siseruumidesse, siis laps hakkab väga kohutavalt higistama. Sama kehtib ka üleval toodud villa onesiga. Olen teinud selle vea, et läinud siseruumidesse ja isegi olen selle koti täiesti lahti teinud, siis kindlasti une pealt nihverda lapsel sall ja müts ära, ava ees lukk ja proovi see soojakott ka tema pealt täiesti ära saada, siis on täiesti normaalne. Kui oled selline poodide vahel liikleja ema, pane kindlasti vähem riideid oma lapsele selga. Mina näiteks olen selline. Kui sa jalutad 10km või panedki konkreetselt lapse õue magama, siis pane vastavalt laps riidesse, kus ta saab mõnusalt oma mitu tundi ära magatud. Mul poiss beebina põõnas õues 3-4h vabalt. Sel juhul on tähtis, et jalas on mitu paari villasokke ja pea ümbert on ilusasti kinni tõmmatud, et tal oleks seal mõnus pesa.


Istumisosas olen poisile isegi pluusi alla pannud maika, kuna tal ülakeha ikka kotist väljas ja nii on tal rindkere soojas olnud.


Kui aus olla, siis beebina tal kotis kindaid ei olnud, sest siiski käed tal olid alati keha vastas (kui avastas, et väljas on jahe ja pistis käed koti sisse, et ärge muretsege, laps ei lase oma käsi otsast külmuda, nagu ta ka end nälga ei jäta) ja tihtipeale hakkasid higistama. Nüüd on tal kindad käes, kuna eelistab käsi kotist väljas hoida. Magamise ajaks üldjuhul eemaldan nad.


Loodan, et mingi aimdus inimestel tekkis, kuidas last riietada soojakotis. Olen kuulnud väiteid, et mu laps on soojalembeline, siis sellist asja ei ole olemas. Kõikidele meile meeldib olla soojas ja et meie kehad ei külmetaks aga see ei tähenda, et sa võid last praadida soojakotis paksudes talveriietes. Kui sul selline plaan, siis palun- soojakott ei ole sinu jaoks. Kui te pakite oma lapsi paksult riidesse, siis tema keha ei suudagi aru saada mis õues toimub ja mida ja kuidas reguleerida. Jah beebid ei reguleeri enda keha, kuid kui te pistate ta paksu kombesse, siis mis te arvate, et ülekuumenemine ei ole oht? Fakt on see, et enne kuumenevad lapsed üle, kui saavad külma või külmuvad surnuks.


Ma ei mõtle, et pane kohe imik pakasesse aga iganenud arusaam on see, et imikut tuleb talvel miinus kraadidega akna all harjutada meie kliimaga. Vale. Jaluta esimene ring 10-15 min. See on aklimatiseerimine. Järk järgult alustada seda kõike ning lasta lapsel ka ajapikku kliimaga harjuda. Kui laps kolib üle istumisosasse, siis ta juba vaikselt hakkab harjuma meie kliima otsese kokkupuutega.


Siin mõned näited, kuidas minu laps on olnud soojakotis erinevate ilmadega:


1. +5c. Kuna Voksi oli liiga soe ja Lite+ oli liiga jahe, et laps toariietes panna soojakotti, siis panin k/s Molo softshell jope selga ja k/s Kivat villamütsi pähe.

2. +7c. Õues oli tuulevaikne ja päikese käes oli kohati isegi palav. Eemaldasin jope, kuna liikusin ühistranspordiga, kus jopega hakkaks tal palav.

3. +7c. Õues oli jahe tuul, mistõttu jope jäi selga. Miks mütsi pole? Sest ta on harjunud olema ilma mütsita kevadel ja sügisel 7-10 c juures, olenevalt kas on põhjatuul ja kas on kevad või sügis.

1. 0c. Voksi City soojakotis. Kuna õues nii külm veel ei olnud, siis mütsi pähe ei pannud. Ta kipub mütsiga, isegi õhukese mütsiga higistama. Täiesti toariietes, vaid k/s sall, et rindkere oleks soojas. Lisasin paksemad villasokid, kuna jalad on eemal ja kipuvad külmetama.

2. -5c. Kui laps magaks pikalt õues (tunde), siis ma kindlasti soovitaks k/s mütsi pähe panna. Mul pildil puudub, kuna liikusin kaubanduskeskusesse ja enne magamajäämist eemaldasin mütsi. Siin on mul küll toapluus aga püksid on villast ja samuti sokid olid ka villa oma. Sall oli talve oma (H&M universaalne).

3. -7c. Õues oli juba päris jahe. Poiss on pildil 1a3k. All on villa body ja püksid ning peal on tal villafliisi onesie. Peas on Kivati talvemüts ja kaelas eelmainitud H&M talve kaelussall. Villafliis sobib ideaalselt n.ö kombeka eest, kuna hoiab sooja ja imab niiskust endasse.

6,818 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page