top of page
  • Writer's pictureMaris Altma

Käru hooldus



Kõige esimesena tahan ära mainida, et kui te ostate misiganes toote, siis seda tuleb hooldada. Riideid tuleb pesta, auto vajab õlivahetust ja isegi malmpann, mille eluiga on igavene, vajab spetsiaalset hooldust ja töötlust, muidu läheb roostetama ja tema eluiga jääb üsna lühikeseks.


Kallil kärul ei ole defekte, ta ei vaja hooldust ega lähe katki


Tihtipeale ostetakse endale käru ja eeldatakse, et sellel on mingi imekiht peal, mis hoiab ta korras. Eriti oodatakse seda kärudelt, mis on kallid. Tavaline on, et maksin selle käru eest tonni, miks tal defekt on. Arvestades, et iga seitsmes Audi tuleb tehasest defektiga, siis võib eeldada, et kärude puhul esineb defekte rohkem.


Peate arvestama, et elate kliimas, kus ilmad on heitlikud, ilmataat on tujukas ja ühe nädala jooksul võid osa saada päevitamisest ja järgmisel päeval on lumetuisk. Selline kliima on raske kärule, eriti talvel, kus teid soolatakse. Sool on konkreetselt kõige surm.


Mida rohkem sa toodet kasutad, seda tihedamini hooldust vajab


On inimesi, kes kirjutavad, et ma kasutanud käru 6 kuud, pole õlitanud ega teinud mingit hooldust ja käru jumala korras. Ta elab näiteks linnaosas, kus teed on väga hooldatud, pealinnas, kus pea kunagi lund ei ole, liigub peamiselt kergliiklusteel, mis alati on ideaalselt puhas. Kui sa hoolid oma kärust, siis sa hooldad teda regulaarselt.


Hooldusvahendid

  • WD-40

  • Silikoonmääre

  • Toiduainetööstus määre


Rattad


Rattad vajavad kõige enam hooldust. Rataste hooldamine võiks talvel lausa kord nädalas olla, eriti, kui tegu on soolaga, siis veega üle lasta. Ise olen näiteks lumme sõitnud ja lumega hõõrunud raami ja rataste vahed üle. Ka porine aeg on peavalu, kus igasugu liiv ronib väikeste osade vahel ja hakkab kurja tegema nii raamile kui ratastele. Selletõttu on tavaline raami krigisemine. Kui neid liikuivaid osasid ei hooldata, siis aja pikku tekib rooste ja pisikesed liivaterad või kivid võivad midagi seal süsteemis vigastada. Viimane on tavaline piduriga seoses.


Enne rataste õlitamist tuleb kogu süsteem puhtaks pesta. Kui kodus ei ole dušš piisavalt tugeva survega, siis kasuta hambaharja, et ligi pääseda kõikidele pisikestele osakestele ja need puhtaks pesta. Ka raam, kuhu ratas kinnitub, see ilusasti puhtaks pesta. Ma ise olen konkreetselt kodus vanni pannud rattad ja raami. Seejärel tugeva survega laagrid ja sügavad osad läbi käinud. Vesi on täiesti tavaline soe seebivesi. Enne õlitamist lasta täielikult ära kuivada.


  • WD-40


WD-40 on kõige tavalisem määre, mida kasutada rataste õlitamiseks. Spreita see metall osale ja ta valgub neisse aukudesse. Üleliigne õli ümbert ära pühkida. WD-40 toimib kõige paremini metall osadel ja metall-plastik osadel. Aitab neil paremini liikuda ja hoiab rooste ära. Näiteks Mountain Buggy Urban Jungle käru kokkupaneku süsteem on metallist, sinna vahele sobib WD-40 ideaalselt.


  • Silikoonmääre


Olen lugenud, et mõned kasutavad ainult silikooni. Silikoon ei ole hea metallile. Silikoon sobib kõige paremini plastik osadele. Näiteks Bugabool on väga palju plastik osasid. Silikoon on ideaalne pöörlevate esirataste fikseerimis mehhanismi vahele (sprei lasta fikseerimis nuppude vahele), mis on enamus kärudel plastikust. Aitab kergemini neil liikuda.


  • Toiduainetööstus määre


Põhiliselt pöörlevate esirataste vahele, kui esiratas kipub laperdama või on probleem, et esirattad ei pöörle nii kergelt enam. Soovitatakse määre segada kokku WD-40ga, kuna viimane on rohkem õlisem ja aitab pöörlemisele kaasa. Üldjuhul paksemaid määrdeid kasutatakse seal, kui viid oma käru spetsiaalsesse hooldusesse või kui endal osav mees, kes oskab käru lahti võtta ja käru lukustussüsteemid on tavaliselt määritud paksema määrdega. Selline määre kestab keskmiselt 2 aastat ja seejärel vajaks värskendust. Et siiski käru kasutajana võiksid käru viia hooldusesse, kui kasutad sama käru üle 2 aasta.



Raam


Raami pesu on üsna lihtne. Täiesti tavalise leige seebivee ja lapiga käi raam üle. Pakikorvi põhi on tavaliselt pori pritsmeid täis, siis olen kasutanud sapiseepi. Selle hõõrun sinna sisse ja svammiga nühin need pritsmed üle. Olen kasutanud väiksemate pritsmetega beebidele mõeldud niiskeid salvrätikuid ja need eemaldavad kergemad pritsmed täielikult. Raami alumine osa- osad kuhu rattad kinnituvad ja pidur on , need kindlasti hoolikalt survega läbi pesta, kui survet pole, siis hambaharjaga pääseb ligi.


Kui raami kokkupaneku osa on plastikust ja metallist või ainult metallist, siis õlitada see WD-40ga. Kui raami kokkupaneku osa on plastikust, siis õlitada ta silikoonspreiga. Kui raam on plastikust võib need plastik osad üle lasta silikoonspreiga. Kui raam on metallist, siis MITTE seda teha.



Katted



Kui katted raamilt maha käivad, saab neid pesta nii käsitsi kui pesumasinas. Ma olen ühe korra pesnud neid pesumasinas ja kui aus olla, isiklikult eelistan teha seda käsitsi. Kui katted tõepoolest on nii lootusetult mudased ja mustad, siis tõepoolest visata need pesumasinasse ja pesta käsipesu programmiga ja nt Neutrali laadse lõhnatu pesuvahendiga. Kõige hullemad on need, kes pesevad katted ulme lõhnavate vahenditega, mis paneb normaalse inimese pea valutama.


Kui vaid pindmiselt vaja üle käia, siis lihtsalt niiske lapiga puhastada. Kui kaarvarju peal või istme peal on plekke, siis õrnalt svammiga hõõruda, kui see ei aita, siis plekile peale hõõruda seep , lasta tal olla 5min ja vala ainult plekile keev vesi peale (kindlasti see vesi peaks koheselt ära voolama, mitte teda leotama keevas vees) ja siis svammiga hõõruda ja hiljem katted leiges vees üleni ära pesta. On ka olemas spetsiaalseid looduslikke pesuvahendeid.


Silikoonspreiga võib katted üle käia. Ta teeb need veekindlaks ja kaitseb UV kiirguste eest. Soovitaks sel juhul kasutada toiduainetööstus silikoonmääret (NB Quality firma näiteks). Kuna katetel istub laps, siis toiduainetööstuse silikoonmääre on ohutu, ei sisalda kemikaale.



1,428 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page