top of page
  • Writer's pictureMaris Altma

Baby Jogger Summit X3 vs TFK Joggster Sport

Updated: Sep 25, 2020



Sain testimiseks kaks jooksukäru, Baby Jogger Summit X3 ja TFK Joggster Sport. Mõlemad kärud on sobilikud sportimiseks ja rulluiskudega sõitmiseks. Viimase puhul tuleb meeles pidada, et esiratas peab olema fikseeritud väljapoole, rihmad peavad olema kinnitatud ning pael ümber käe. Kindlasti peaksid olema oskaja rulluisutaja, mitte , et oh ma ostan käru ja õpin rulluisutama.


Sportida ei tohi alla 6 kuuse lapsega. USAs isegi soovitatakse suhelda oma arstiga, et saada kinnitus, et alla 12 kuusega tohib sportida. Ilmselt see mõeldud, et kui lapsel on mingid haigused või puue vms. Siiski soovitan oodata nii kaua, kuniks laps suudab iseseisvalt istukile minna ja istuda, et etta võtta tõsine jooskmine.


Ilmselt teen ka eraldi postituse kõikidest sportkärudest, millega võib sporti teha ja rulluisutada. Sportida ei tohi kõikide kärudega, millel on kolm ratast. On kindlad tegurid, nagu ratas peab olema kas fikseeritud või võimalik fikseerida väljapoole, käsipidur, 16 tollised rattad taga vähemalt, turvarihm lükkesanga küljes. Käsipiduri olemasolust nii palju, et hobisportlased, kes niisama sörgivad aeglasel sammul sirgel teel, siis ta parim ei ole aga ka midagi halba. Lihtsalt temaga rulluisutada ei tohi ja konkreetselt sportida ka mitte ( et jooksed täiskiirusel). Niisama ''oh ma proovin kord kuus või äkki rohkem sörkida'', siis see on okei. Näiteks Bumbleride Speed ja Thule Urban Glide1, mõlematel puudub vaid käsipidur, kuid on muidu täiesti sobilik jooksmiseks. Ma ütleks nii, et Eesti pinnas on nii sirge, kui just metsa jooksma ei lähe, et on okei omas tempos sörkida nendega, siiski ei soovita, kui soovid käru osta vaid spordi jaoks. Urbanistadele on see piisav.


Tagasi siis Summiti ja Sporti juurde. Mõlemad on üsna sarnased numbritelt, kuid kasutamisel on vägagi erinevad.


Mingil määral ma saaks nad täiesti ühele joonele panna ja samas ei saaks ka, kuna Sporti kärul on esiratas fikseeritud, siis on ta täielikult mõeldud jooksukäruna. Summitil on esiratas pöörlev ja ka väiksem 12 tolline (tagumised rattad 16 tollised), kui Sporti on kõik kolm ratast 16 tollised.


Andmed:


  • Kaal: 12,7kg;

  • Kandevõime: 34kg;

  • Pakikorv: 5kg;

  • Kokkupandult mõõdud: 39x64x85cm;

  • Rataste vahe laius: 64cm;

  • Istme kogupikkus: 102cm;

  • Seljatugi: 53cm (kaarvarju alla 61cm);

  • Rattad: taga 2x16 tollised ja ees 1x12 tolline;

  • 5 punkt rihmad;

  • Käsipidur ja jalgpidur.


Andmed:


  • Kaal: 12,7kg;

  • Kandevõime: 34kg;

  • Lükkesanga kõrgus: 84-129cm;

  • Kokkupandult mõõdud: 101x60x57cm;

  • Rataste vahe laius: 57cm;

  • Istme kogupikkus: 103cm;

  • Seljatoe kõrgus: 54cm;

  • Rattad: 3x16 tollised;

  • 5 punkt rihmad;

  • Käsipidur.


Minu laps on 101cm pikk ja mahub mõlematesse kärudesse ära vabalt. Sporti kaarvari asetseb kõrgemal ja istme kuju ehk on rohkem lapse keha järgi ja mahukam, samas kelle lastele meeldib istuda ''pesas'', siis Summitil on rohkem pesa moodi iste. Mõlemas istmes tundis laps end mugavalt. Sporti iste käis rohkem istuvasse.

Sport meeldib mulle välimuselt veidi rohkem just raami kuju pärast. Isiklikult eelistan alati kärusid, mille esirattad on pöörlevad. Teisalt kui rääkida puht sportimise aspektist, siis TFK Joggster Sport on siinkohal 100% see õige sport käru. Küll meeldib mulle Summiti esiratta fikseerimise süsteem, nimel nagu Elitel on küljel käsipidur, siis Summitil see on esiratta fikseerimiseks. Siinkohal kindlasti üks lahedamaid lahendusi, mis näinud olen.


Sõidumugavusest rääkides, siis Sport liikus joostes ühtlasemalt ja stabiilsemalt, kui Summit. Ilmselt mängis rolli ka esiratta fikseerimine, mida Summitiga ei teinud. Mida ma veel joostes märkasin oli see, et liiga pehme tagumiste rataste vedrustus võib olla kohati ohtlik, kui joosta ebatasasel pinnal. Summit on väga hea raami paindlikuse ja vedrustusega, parem kui Sporti aga joostes oli see kooslus pigem segav faktor, eriti kui oli vaja keerata, siis käru kaldus jooksu pealt ühele küljele. Thule Urban Glide2 ja Mountain Buggy Terraini puhul oli näiteks sama, et kui keerasid jooksu pealt käru, isegi fikseeritud esirattaga, siis ta kaldus liialt ohtlikult ühele küljele. Thule UG2 puhul päästis tema lai rataste vahe (69cm), mis hoidis kärul kummuli vajumast. Et pigem eelista robustsema raamiga jooksukäru, kui otsid puhtalt jooksmiseks.


Lihtsalt liikumisel oli Summit palju mõnusam. Esiratast saab reguleerida nii, et kas liigub kergemini ringi või rohkem robustsem. Alguses oli jube kange see esiratas ja siis avastasin, et on võimalik ratta tagant üht nuppu keerata ja ratas keerleb palju lihtsamalt. See on just hea emadele, kes kärutavad temperamendiga. Sporti puhul häiris pidev tõstmine, et saada käru soovitud suunda. Ma tõesti ei suuda ära imestada nende emade üle, kelle käru esirattad ei keerlegi... mitte kunagi. Õudne :D

Pakikorvid on mõlemal kärul üsna suured. Nad on erinevad, Sportil on pealt lahtisem ja sinna on pigem mugavam panna kotid. Summiti pakikorvi on kergem asju ükshaaval panna, ja kõrgete äärtega, hoiab asjad ilusasti korvis. Küll, kui seljatugi panna lamavasse, on ligipääsetavus mõlemal kärul vaid külgedelt.

Mõlemad istmed käivad täislamavasse, mistõttu kärud on sobilikud alates sünnist. Kuid tuletan meelde, et joosta ei tohi beebidega alla 6 kuud või kuniks nad suudavad iseseisvalt istuma minna ja istuda.

Õhutusavasid on Summitil rohkem, kuna ka kaarvarjus, külgedel asuvad õhutusavad. Mõlemal kärul asub päitses õhutusava, Summitil on see terves ulatuses, nagu Baby Joggeritele omane,

Summit on veidi madalam, Sport on kitsam kuid palju pikem. Et jalajälg Sportil on üüratu. Iste on Sportil palju laiem ja meeldib ekstra pehmendus istmel. Mõlemal on kaarvarjus piiluava. Sporti ehk suurim eelis Summiti ees on olemasolev jalatugi, kuid on küllaltki kitsas , et mul poiss viskas igal juhul jalad üle parda.


Sportil on palju lukuga panipaiku. Minu lemmik on kaarvarju taga küljel asuv lukuga tasku, kuhu on mõnus oma telefon panna.


Mõlematel kärudel on õhkkumm rattad.

Sporti lükkesanga saab reguleerida veel kõrgemaks. Eriti pikkadele inimestele on see kindlasti suur rõõm, minule, kui üsnagi lühikesele inimesele (163cm), on ta kõrge. Summiti lükkesang ei ole reguleeritav, kuid selle kõrgus oli mulle täiesti paras. Ilmselt kusagil 190+ võib häirida. Mäletan, et Joggeritega palju nuriseti, et jalg lüüakse vastu raami ära, siis mina oma elevandi sammuga seda ei märganud. Ilmselt selletõttu, et rattad on suuremad ja vahe maapinnaga on suurem, selletõttu ka mahub jalg sinna astuma.


Summit käib palju lihtsamalt kokku kui Sport. Ühe liigutuse ja käega, nagu ikka Joggeritele omane. Sporti kokkupaneku süsteem on sarnane Bumbleride omale.


Kui nüüd kokkuvõtvalt öelda, kumb on parem, siis ilmselt konkreetselt ei oskagi öelda. Enda urbanista seisukohalt meeldis mulle Summit rohkem. Sport on pigem täiesti sportlasele mõeldud käru, et lapse saamine ei sega tema sportimist, siis see käru on täpselt sellisele inimesele. Summit X3 on pigem inimesele, kes soovib kasutada teda mitmetel erinevatel viisidel. Kas reisimisel, linnas või maal.


Summitist veel nii palju, et ta meeldib mulle palju rohkem kui Elite. Elite oli oma forever air ratastega liiga jäik ja põrkas palju, Summit liugles ja on ikka väga hea vedrustusega. Elite kasuks muidugi räägib kilo kergem kaal ja ilmselt ka parem välimus.


478 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page