top of page
  • Writer's pictureMaris Altma

Kõike sportkärudest ja nendega sportimisest

Updated: Sep 25, 2020



Mitte iga käruga ei saa jooksmas käia. Et mul on Emmaljunga Modial De luxe või Cybex Priam ja otsutan jooksma hakata. Selleks on spetsiaalsed kärud olemas. Ka ei sobi iga kolme rattaga käru jooksmiseks.  


Samuti ei ole soovitatav jooksmas käia imikuga. Internet on täis juttu, et laps peab olema 6 kuune, kui võib temaga jooksmas käia. Tegelikult võib minna jooksma lapsega, kes suudab iseseisvalt istuma minna ning istuda. Tema selja kui ka kaelalihased on selleks ajaks piisavalt tugevad. 


Jooksukärud on kolmes kategoorias- on need, mida saab kasutada ka igapäevaselt (esiratas on pöörlev) need, mis on mõeldud kohe spetsiaalselt jooksmiseks ja rulluisutamiseks (fikseeritud esiratas) ning need, mis on universaalsed ehk jalgratta kärud, mida saab lisaks jalgrattahaagisele kasutada nii jalutus- kui jooksukäruna.


Loetlen ülesse tähtsad punktid, mis peavad olema jooksukärul:


  • Käsipidur;

  • esiratta fikseerimise võimalus VÄLJA;

  • 5 punkt turvarihmad;

  • Fikseeritud esiratas;

  • Turvarihm.


Miks on tähtis, et jooksmisel esiratas peab olema fikseeritud?


Kuna joostes fikseerimata esirattaga võib käru kergesti väikese kivi otsa sattudes kaotada stabiilsuse ning käru võib ümber kukkuda. Esiratas tuleb fikseerida väljapoole. Mida pikem käru on, seda mugavam ja stabiilsem on temaga joosta.


Kui plaanid osta käru vaid jooksmiseks või see on suur osa sinu elust, siis soovitan osta eraldi spetsiaalse fikseeritud esirattaga jooksukäru. Isegi kui pöörleva esiratta fikseerid, siis suurema kiiruse juures hakkab ta kiskuma, 


Mulle on kirjutatud näiteks Thule UG2 kohta, et esirattas on jooksmisel kiskuma hakanud. Proovisin Mountain Buggy Terrainiga nii sörki kui ka kiirel kiirusel joosta. Terrainil tuleb esiratas keerata kinni, kui Thulel on nupp, millest keerad ja liigutad rattad paika. Sörkimisel Terrain oli täiesti okei, kuid mida kiiremini jooksma hakkasin , seda rohkem ta kiskuma hakkas. Näiteks TFK Joggster Sport on fikseeritud esirattaga, siis tollega oli mõnus joosta ja ei täheldanud seda probleemi. 


Miks on käsipidur tähtis?


See käsipiduri teema on väga segane. Ühelt poolt näiteks Bumbleride Speed teatab, et nende käruga võib sörkimas käia, millel puudub käsipidur. Teisalt leidub mitmeid artikleid, kus öeldakse, et käsipiduri olemasolu on väga tähtis.


Ma olen pikalt uurinud ja puurinud ning pigem kogemuse najale toetudes avaldan oma arvamust.


Kui inimene elab kohas, kus ta käib jooksmas karmimal maastikul või elab kohas, kus teed on mägised, siis käsipidur on väga tähtis. Ka neile soovitaks tungivalt käsipidurit, kes niisama ei sörgi vaid konkreetselt jooksevad. Omast kogemusest ütlen, et mägises kohas elades, on käsipidur ülimalt tähtis, kuna lahtine kivi isegi võib mäest alla kõndides su libisema panna ja omakorda käru raskus tirib sind alla.


Neile, kes lihtsalt hobi korras terviserajal sörgivad, siis käsipidur ei ole niivõrd tähtis.


Miks 5- punkt rihmad on tähtsad?


Jooksmisel on eriti tähtis, et kõik 5 rihma oleksid suletud ning pigem rohkem keha vastas, et vältida lapse kärust välja kukkumist, kui peaks käru näiteks kummuli vajuma. Kui niisama jalutades ehk teed lapsega kompromissi ja sulged vaid alumised rihmad, siis tungivalt soovitan sulgeda sörkides või joostes kõik rihmad ning need pingutada lapse keha vastu.


Turvarihm


Turvarihm on see rihm, mis asub lükkesanga küljes. Nüüdseks on see olemas enamustel kärudel, olenemata, kas need on jooksu- või lihtsalt jalutuskärud. Kui jooksed või rulluisutad, siis turvarihm peab olema ümber käe turvalisuse huvides. Näiteks võib tekkida olukord, kus sa libastud kas sirgel teel joostes või mägisel teel, siis käru ei sõida teab mis suunas vaid sul on kontroll tema üle.


Rulluisutamisest:


Kõik samad asjad kehtivad nagu jooksmisel. Rulluisutamisel on kindlasti käsipidur ülimalt tähtis. Ilma selleta EI tohi rulluisutada ja võid oma lapse elu ohtu seada. Tean kui raske on seal aastasele lapsele seletada, et kiiver pähe, kuid kiiver on tähtis ja kui midagi juhtub (rulluisutades on kiirus suurem kui joostes), siis lapse pea on vähemalt kaitstud ja loomulikult ka endale kiiver pähe.


Millised on jooksukärud?


Pöörleva esirattaga:


TFK Joggster Adventure (SIIN)


Thule Urban Glide2 (SIIN)


Mountain Buggy Terrain (SIIN)


B.O.B Revolution Pro


 Baby Jogger Summit X-3 (SIIN)


Bumbleride Speed


Fikseeritud esirattaga:

Thule Glide2


TFK Joggster Sport (SIIN)


Emmaljunga NXT Challenge


Bugaboo Runner


B.O.B Blaze


B.O.B Ironman


North 13.5


Kahe lapse jooksukärud:


  • Thule Urban Glide2 Double;

  • B.O.B Revolution Pro Duallie;

  • B.O.B Ironman Duallie;

  • Baby Jogger Summit X-3 Double.


On veel olemas jalgrattakäru, mida on võimalik kasutada sportkäruna, nagu Thule Chariot Sport2.


 

2,234 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page