top of page
  • Writer's pictureMaris Altma

Voksi City

Updated: Sep 25, 2020


Eesti ja Norra on kui öö ja päev laste riietamise suhtes. Eestis kannavad lapsed üldjuhul hästi paksu talvekombet ja tekk on peale pandud.




Norras kasutatakse sünnist saati soojakotte. Lastele pannakse selga villariided ning pistetakse vastsündinud miinus kraadidega soojakotti. See võib tunduda tavalise eestlase jaoks jube, kuid kõik oleneb soojakotist.


Mina läksin eestlaste stiilis kaasa, et lapsele ostsin paksu Huppa kombe ning jumal tänatud, et tuttavalt sain Huppa k/s kombe, kuna reaalsuses kasutasin seda Huppa talvekombet ühe korra ja laps ikka higistas seal sees. Kevad- sügis kombega ajasin terve talve läbi, pannes alla ainult meriinovilla body ja püksid. Teise lapsega, ostan ma sooja ja paksu soojakoti, kuhu panen lapse vaid villariietes sisse. See on nii mugav, kuna käisin tihti ja siiani käin kaubanduskeskuses- vaja osta asju- ning poiss jääb õues magama, siis on keeruline temaga kusagile poodi minna, kui paks kombekas seljas. Laps hakkab higistama ja nii nad kiirelt ja kergelt haigeks jäävad. Soojakotiga on lihtne, et tõmbad luku lahti, Cityl käib ta täiesti n.ö tekiks lahti ja lapsel ei ole palav.

Pluss kraadidega olen ta ainult meriinovilla body ja pükstega ta sinna sisse tõstnud- muidugi sall, müts ja stonzid ning on seal soojas mõnusalt.

Kuna ta mul siin üle aasta, siis talle meeldib ringi vaadata ja parimaks on meriinovilla jumpsuit villariietele peale panna. Siin pildil on kusagil -7c külma. Pikki jalutuskäike muidugi tal sedasi lahtiselt ei laseks olla aga linnavahel liikudes on täiesti okei.


Voksi on Norra oma firma ja kohandatud täpselt kliimasse. Minu soojakott on Voksi City. On veel mitmeid teisi marke, mille kohta infot võib leida Voksi oma kodulehelt.

Veidi toote infot. Miks ta siis nii hea on?

  • Välis tekstiil: nailon/polüester;

  • Seesmine tekstiil: Puuvill;

  • Täitematerjal (välis): suled;

  • Täitematerjal (seesmine): suled/ vill (vanemal mudelil ehk minu omal on vill);

  • Pikkus: 100cm, pikendatava osaga 125cm;

  • Tuule ja vihma kindel;

  • ÖKO-TEX 100.

NB! Melange materjalidele jäävad veeplekid peale ehk vesi mingil määral imbub esimesse kihti. Voksile kirjutades, siis nemad mainisid, et City ja Urban ei ole veekindlad vaid vetthülgavad. Kes igapäevaselt harrastavad iga ilmaga 10+ km kõndida, siis peaksid Voksi Active soojakotti vaatama, mis on veekindel!

Melange materjal ei tähenda nüüd seda, et ta täiesti lasebki läbi vaid ta ei kannata pikka aega paduvihma käes olla. Siiski ise olen mõõduka vihma kätte jäänud 30 minutiks ja küll esimene kiht läheb märjaks, siis näiteks poodi minnes 10-15 minutiga kuivab ta ära. Lumetormide käes olen ikka nii pidevalt olnud, et see igapäevane.



Mul poiss siiani on k/s jopega kärus ja tugevate miinus kraadidega panen talle talveparka- 16 kuud. Vahepeal siin ja seal jalutab veidi ringi aga ega ta nii tatsa, nagu 3-4a aastased suudavad. Kõik oleneb loomulikult lapsest, minu oma veel mõnuleb kärus ja teeb oma lõunauinaku seal 1,5h-2h.





Soojakoti tagumisel küljel on libisemiskindel kumm, mis reaalselt ka aitab. Kuna soojakott on mul Baby Jogger City Elite kärus, siis eks ta ikka siin ja seal nihkub ära- kindlasti istub paremini neljarattalises kärus, kui kolmeses, kuid minu jaoks jäi Joggeri soojakott ostmata, kuna on liiga õhukene ja fliissisuga. Ma ei suuda aega ja närve raisata, et leidmaks see õige riietus, et tal ei oleks külm ja samas ei higistaks seal. Siin tean täpselt, mis ja kui palju.

Soojakotil on siis üleval nöörid, kust saab pea juurest rohkem ümber tõmmata. Ees on kaks nööpi, millega saab soojakoti rohkem ümber panna. Helkurid, et pimedas auto näeb ning väikene tasku, kuhu saab siis võtmeid või telefoni panna? Vot ei tea, aga millekski see on. Siin pildil ta ei ole mul väga eskimoks tõmmatud aga on võimalik nii, et vaid nägu väljas.


Ise olen ostuga väga rahul ning kindlasti leiab soojakott kasutamist veel mitmeid aastaid. Norra lasteaedades-vähemalt enamustes- magavad lapsed kärudes õues, seega soojakott on siinses ühiskonnas tähtis osa ning ostetakse kvaliteetne ja vastupidav.

Voksil on veel mitmeid erinevaid soojakotte:

  • Active;

  • Frost;

  • Urban;

  • Classic;

  • Classic+;

  • Move (turvahälli);

  • Design by;

  • Colibri.

Enamustel neist on sisuks vill ja täitematerjal on kaks erinevat suletüüpi. Rohkem detailsemat juttu leiad SIIT.

Millisesse kärusse sobib Voksi City? Kuna ta on üsna kitsa lõikega, siis ta sobib pea igasse kärusse, mille istme pikkus on vähemalt 90cm. Alla selle ta ikkagi jääb imelikult rippuma ja silmale ei ole ilus. Voksi Urban on kusagil 85cm ilma pikenduseta ja sobib lühemate istmetega kärudesse, kui ka vankri korvi paremini (paljud vankri korvid on max 75cm). Voksid sobivad ka lohuga istmetesse. Eestis on võimalik Voksi soojakotte osta 4kids (LINK) poest. M.A

1,449 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page